Promo icon

100%-os elégedettségi garancia

Promo icon

Expressz szállítás 2-3 munkanapon belül

Promo icon

Ingyenes szállítás 15.000 Ft felett!

Promo icon

14 napos visszaküldési jog

Promo icon

Ellenőrzött minőség

Promo icon

100%-os elégedettségi garancia

Promo icon

Expressz szállítás 2-3 munkanapon belül

Promo icon

Ingyenes szállítás 15.000 Ft felett!

Promo icon

14 napos visszaküldési jog

Promo icon

Ellenőrzött minőség

Banánkenyér – recept

Ebéd vagy vacsora után többször megkívánja a desszertet, de nincs kedve vagy ideje elkészíteni? Kiváló és egyszerű receptet készítettünk az egészséges banánkenyérhez, amelynek elkészítéséhez csak jó 15 percre van szüksége.

 

A banánkenyér olyan típusú kenyér, amelyet pépesített banánból készítenek. Gyakran szaftos, édes, gyorsan elkészül, és olyan mint egy sütemény. Ennek a külföldön nagyon népszerű puha desszertnek elég sok változata és receptje van. A banán valóban édes, és nélkülük természetesen ez a recept nem létezne, de ugyanakkor ez nagyban függ a többi hozzávaló kiválasztásától.

A szódabikarbóna és a sütőpor népszerűsítésével a ’banana bread’ az 1930-as években először lett népszerű recept az amerikai szakácskönyvekben. Először a Pillsbury’s Balanced Recipes című 1933-as szakácskönyvében jelent meg.

 

Február 23-án van a banánkenyér világnapja. A banán alíg az 1970-es években jelent meg az Egyesült Államokban, ezért időbe telt, mire a desszertek hozzávalójaként jelentek meg. Egyes élelmiszer-történészek úgy vélik, hogy a banánkenyér a nagy gazdasági világválság mellékterméke volt, mivel a találékony háziasszonyok nem akarták eldobni a túlérett banánt (ezekben a napokban még drága termék volt), míg mások úgy vélik, hogy a modern banánkenyeret az üzleti konyhákban fejlesztették ki a liszt népszerűsítésére.

A banán kiváló B6-vitamin és káliumforrás, ezmellett gazdag C-vitaminban, mangánban, magnéziumban és néhány más B-komplex vitaminban.

A magas káliumtartalma miatt a banán hasznos a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, valamint a vese egészségére. A magas rosttartalom, például pektinek és rezisztens keményítő, lelassítja az ételek átjutását a gyomorból a vékonybélbe, ami étkezés után lelassítja a vércukorszint emelkedését és meghosszabbítja a jóllakottság érzését. A banánban található rost segít a rendszeres emésztésben és javítja az inzulinrezisztenciát.

A banán fontos antioxidánsokat, dopamint és katechineket is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez. Téves az a meggyőződés, hogy a banán a dopamintartalma miatt javítja a hangulatot, mivel a dopamin nem léphet át a vér-agy gáton, ezért nem hat közvetlenül az agyra.

Ha azt szeretnénk, hogy a banán által bevitt cukor még lassabban kerüljön a vérbe, és hogy alacsonyabb legyen a glikémiás indexe, akkor a banánt diófélével vagy dióvajjal kell elfogyasztani. Gyakori és finom kombináció például a banán és a földimogyoróvaj.

 

Az egészséges banánkenyér ideális lehet reggelire, desszertként, nasiként a kávéhoz, vagy csak nasiként az iskolások számára. Ezen megbolondíthatjuk friss gyümölccsel, további evőkanál földimogyoróvajjal vagy kis dióval és kakaóporral.

Hozzávalók a banánkenyérhez

 

A banánkenyér elkészítése
  • Először a nedves hozzávalókat keverjük össze. Verjük habossá a 3 tojást 50 g cukorral. Ezután keverés közben fokozatosan adjuk hozzá a kókuszolajat, az előre pépesített banánt (szorítsuk össze a tenyerünkkel a héjba zárt banánt, majd ha szükséges, egy tányéron villával pépesítsük össze), a kókuszjoghurtot és földmogyoróvajat.
  • Egy külön tálban szitáljuk át a lisztet a sütőporral, adjuk hozzá a kakaóport és a fahéjat. Ezután a száraz hozzávalókat keverés közben lassan adjuk hozzá a nedves masszához, hogy a keverék sűrű legyen. Ha túl sok kakaóport vagy lisztet adunk hozzá, egyszerűen hígítsuk fel a masszát rizstejjel.
  • Ezután a masszát tegyük át egy tepsibe, és egy jó kanál mogyoróvajat osszunk el a tetején. 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig süssük (ventilációs).
  • A banánkenyér meglehetősen könnyű és szaftos, ha betartjuk a recept minden lépését – tehát, ha ritka masszát készítünk. Ha keményebb kenyeret szeretnénk, akkor a massza legyen sűrűbb, és süssük a kenyeret még kb. 5 percig, ellenkező esetben vékonyabbnak kell lennie.
Delivery
Csak 15000Ft az INGYENES SZÁLLÍTÁSHOZ
Kosárban lévő termékek

Nincsenek termékek a kosárban.

Különleges ajánlat csak itt!

Adja hozzá a rendeléséhez és spóroljon!

-72%
Golden Q10*

A Q10 koenzim, a C vitamin és a B komplex forradalmi formulája

3.950 Ft 1.110 Ft
-70%
C vitamin + Szelén+ Cink*

A C vitamin, a szelén és a cink forradalmi formulája az erős immunrendszer számára!

3.160 Ft 950 Ft
-75%
Matcha Chai ital*

A kávé ízletes és egészséges alternatívája

6.200 Ft 1.550 Ft