Csökkentse a koleszterint béta-glükánnal
Gondolkodott már azon, hogy miért javasolják legtöbbször a zabpehely fogyasztását a koleszterinszint csökkentése és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében? Ez nagyrészt az egészséges oldható rostoknak és a béta-glükánok számos előnyeinek köszönhető. Gondoskodik a gyorsabb emésztésről, növeli az ellenálló képességet, hosszabb a jóllakottság érzetet és tisztább az emésztőrendszert, fogyást, szebb kinézetet valamint jóllétet biztosít.
A legtöbb ember még soha nem hallott róla, de a tudományos folyóiratokban már közel 13 000 szakértői cikk szól a róla.
A Saccharomyces cerevisiae élesztőből származó béta-glükánok természetes poliszacharidok, amelyeket az immunmodulátorok csoportjába sorolnak; ami azt jelenti, hogy ”modulálják” (megváltoztatják) immunrendszerünket, hogy az a lehető leghatékonyabb legyen. Ezek a rostszerű molekulák úgy működnek, hogy aktiválják az immunrendszer összes sejtjét a testben. Amikor a test idegen kórokozókkal szembesül, amelyeket önzetlennek lát (pl. vírusok, baktériumok, gombák, rák, paraziták stb.), A béta-glükánok az immunsejteket ”fokozott felkészültségre” készítik fel a támadókkal szemben.
A zab béta-glükánok az oldható étkezési rostok egyik formája, amelyek szorosan kapcsolódnak a koleszterinsz javításához és a szív egészségének ezzel kapcsolatos erősítéséhez. Mint sok rost, étrend-kiegészítő formájában is elérhetők.
A béta-glükánok forrásai a természetben
Megtalálhatók a teljes kiőrlésű gabonákban, néhány növényben, mint például zabban, korpában, búzában és árpában. A hínár, az élesztő és a gombák, például a maitake és a reishi gombák sejtfalak erősen megőrzött szerkezeti komponenseiként működnek.
Miért van szüksége rostokra?
Az élelmi rostokat azokból a növényi élelmiszerekből nyerjük, amelyeket elfogyasztunk. Lehet, hogy már hallotta, hogy a rost jó számunkra, de azonnban tudta, hogy nem mindegyik egyforma? Az élelmi rostoknak két fő kategóriája van: oldható és oldhatatlan. Minden kategórián belül különböző típusok vannak. Az oldható rostok, például a béta-glükánok, részben vízben oldódnak. Az oldhatatlan rostok egyáltalán nem oldódnak fel. A legtöbb étel mindkét típusú rostot tartalmaz, de azonban a mennyiségük változhat.
A rostok támogatják a jó egészséget, mivel segítik a szervezet koleszterinszint-csökkentését és a vércukorszint szabályozását. Segítenek a székrekedésben is, és fenntartják az egészséges baktériumokat a bélben és segítenek a testsúly szabályozásában is.