Promo icon

100%-os elégedettségi garancia

Promo icon

Expressz szállítás 2-3 munkanapon belül

Promo icon

Ingyenes szállítás 18.000 Ft felett!

Promo icon

14 napos visszaküldési jog

Promo icon

Ellenőrzött minőség

Promo icon

100%-os elégedettségi garancia

Promo icon

Expressz szállítás 2-3 munkanapon belül

Promo icon

Ingyenes szállítás 18.000 Ft felett!

Promo icon

14 napos visszaküldési jog

Promo icon

Ellenőrzött minőség

D-vitamin-hiány?

Ismerjük meg a D-vitamint és annak előnyeit

A D-vitamin magában foglalja a D-1, D-2 és D-3 vitaminokat, de csak két formában létezik: D2-vitaminként (ergokalciferol) és D3-vitaminként (kolekalciferol). “Napvitaminnak” is nevezik, mert testünk a koleszterinből termeli, amikor bőrünk napfénynek van kitéve. A zsírban oldódó vitaminnak számos fontos funkciója van a szervezetben, amelyek közül a legfontosabb a kálcium és a foszfor bélből történő felszívódásának szabályozása, valamint az immunrendszer normál működésének támogatása. De még sok mást ismerünk:

  • az izom egészségének elősegítése
  • segíti a sejtek növekedését
  • a gyulladás csökkentése, amely segít megelőzni az olyan
  • betegségeket, mint a reumás ízületi gyulladás és a pikkelysömör
  • vérnyomásszabályozás
  • szív- és érrendszeri egészség támogatása

Mivel a nem optimális D-vitamin ellátás egészségügyi kockázatot jelenthet, Szlovéniában jelenleg két nagy kutatási projektet hajtanak végre, amelyek eredményei már több választ adtak néhány kulcsfontosságú kérdésre. Ezt a területet vizsgálták az országos NUTRIHEALTH kutatásban, és a kutatás pedig a “A megfelelő D-vitamin-ellátás elérésének kihívásai” nevű kutatási projekt keretében folytatódik, amelyet a Táplálkozástudományi Intézeten vezetnek. Az előzetes eredmények arra mutatnak, hogy a D-vitaminnal való ellátás idén még rosszabb, mint tavaly.

D-vitamin-hiány a szlovének akár 80%-át érinti

A „Milyen a szlovén lakosság D-vitaminnal való ellátása?” Kérdésre A NUTRIHEALTH országos felmérés keretében végzett kutatásban Prof. dr. Igor Pravst, Táplálkozástudományi Intézet, a táplálkozáskutatás vezetője így válaszol:„A vizsgálat során a D vitaminnal való ellátást 280, 18 és 74 év közötti felnőtt vérmintájának elemzésével határoztuk meg. Nagy különbségeket tapasztaltunk a D-vitaminnal való ellátásában Szlovénia felnőtt lakosságának különböző évszakokban. November és április között a felnőttek 80%-a nem volt eléggé ellátva D-vitaminnal, és csaknem 40% -a súlyos hiányban szenvedett. Még aggasztóbbak voltak az értékelés eredményei, figyelembe véve az Endokrinológiai Nemzetközi Szövetség szigorúbb ajánlásait, amelyek azt mutatják, hogy a felnőttek kevesebb, mint 5%-a volt optimális D-vitaminnal ellátva a tél folyamán.”

 

A D-vitamin természetes forrásai

A D-vitamin a napfény hatására termelődik a bőrben. A megfelelő mennyiségű D-vitamin szintetizálásához szükséges napfény mennyisége az ember életkorától, bőrszínétől, napsugárzásától és az alapvető egészségügyi problémáktól függ. A D-vitamin termelése az életkor előrehaladtával csökken. Ennek ellenére az emberek a napsütésnek való kitettséggel, különösen a téli hónapokban, nem tudják biztosítani a szervezet számára a vér megfelelő vitaminszintjét. A D-vitamin másik fontos forrása az ételek, ahol természetes módon fordulnak elő, de még mindig nem elegendő mennyiségben.

A kiegyensúlyozott táplálkozás legfontosabb D-vitamin-forrásai elsősorban a különféle állati eredetű ételek, pl. a hal, a tojás, a tej és a tejtermékek, valamint a növényi élelmiszerek főleg a gazdagított termékek esetében tartalmazzák. Ezért az egyén bizonyos mértékig képes ezeket az ételeket rendszereses bevitelével az ajánlott gyakorisággal és mennyiséggel hozzájárul a D-vitaminnal való jobb ellátásához. A gyártók ezt a vitamint bizonyos élelmiszerekhez, leggyakrabban reggeli müzlikhez, különféle kenetekhez és italokhoz adják, ami a címkén is egyértelműen szerepel. Hasonlóképpen, a kiegészítők esetében is a hozzáadott D-vitamin mennyiségét fel kell tüntetni. Az eddigi eredmények azonban ezen a területen is megmutatták a kihívásokat, amelyekre tágabb európai szinten kell megoldást találni. Prof. dr. Igor Pravst, Táplálkozástudományi IntézetAz élelmiszerek címkézésére vonatkozó európai jogszabályok szerint az 5 µg D-vitamint tartalmazó ételek vagy étrend-kiegészítők a javasolt napi bevitel 100%-át tartalmazzák. A napi D-vitamin ellátás referenciaértékei magasabbak (15 vagy 20 µg), ezért egyes gyártók gyakran módosított adagokat adnak az élelmiszerekhez vagy étrend-kiegészítőkhöz, amelyeket pl. az ajánlott napi bevitel háromszáz vagy akár több százaléka. Meg kell jegyezni, hogy az ilyen dózisok általában nem jelentenek egészségügyi kockázatot, mivel az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos véleményét figyelembe véve,  továbbra is biztonságos felnőtt napi D-vitamin bevitele minden forrásból egészséges felnőttek számára, legfeljebb 100 µg-ig..«

A D-vitamin-hiány egyre gyakoribb

A normál UVB-sugárzás esetén a legtöbb ember nyáron elegendő D-vitaminnal van ellátva, míg földrajzi területünkön ősszel és télen elsősorban a D-vitamin étrendi bevitelétől függünk. Kevés étel természetes módon gazdag ebben a vitaminban, így ősszel és télen a D-vitamin az egyik leggyakrabban hozzáadott étrend-kiegészítő.

A D-vitamin-hiány problémája azonban nemcsak ősszel és télen jelentkezik. A nyári hónapokban is fontos, mivel többnyire nem sikerül pótolni a D-vitamin-hiányát, amelyet egész évben (októbertől áprilisig) dolgozunk fel, ha nem adjuk hozzá.

 

A D-vitamin-hiány legveszélyeztetettebb csoportjai a 70 év feletti személyek, a terhes nők és szoptató anyukák, az 5 év alatti gyerekek, a sötétebb bőrűek és a nagyon kevés napsugárzásúak.

Különböző okok miatt szenvedhet D-vitamin-hiányban
  • Az étrenddel nem kap elegendő D-vitamint
  • Teste nem szív fel elegendő D-vitamint az ételtől (felszívódási zavar)
  • Nincs kitéve elég napfénynek
  • A máj vagy a vese nem képesek átalakítani a D-vitamint aktív formájába a szervezetben
  • Olyan gyógyszereket szed, amelyek befolyásolják a szervezet képességét a D-vitamin átalakítására vagy felszívására
Melyek a D-vitamin-hiány leggyakoribb tünetei?
  • Gyakori fertőzések és gyenge immunrendszer
  • Hangulatingadozás
  • Csökkent kélciumszint
  • Súlygyarapodás
  • Csonttömeg csökkenése és törések
  • Fájdalom a csontokban és az ízületekben
  • Izomgörcsök és gyengeség
  • Kimerültség és általános fáradtság
..ami komolyabb problémákhoz és betegségekhez is vezethet:
  • Asztma
  • Cukorbetegség
  • Kardiovaszkuláris betegségek (magas vérnyomás és/vagy fokozatos szívelégtelenség)
  • Csontritkulás és/vagy osteopénia
  • Autoimmun betegség
  • Krónikus fáradtság szindróma
  • Allergiák
  • Bőrbetegségek (dermatitis, ekcéma, ..)

A D-vitamin-hiány tükröződik többek között az akut (vírusos) légúti fertőzésekkel szembeni gyengébb természetes ellenálló képességben (veleszületett immunitás). A vírusok korában a szakértők kijelentik, hogy fontos kiemelni, hogy a D-vitamint, ha testünkben elegendő van belőle, hiszen segíti enyhíteni a betegség lefolyását azáltal, hogy megnyugtatja a túlzott gyulladásos eseményeket a tüdőben. Prof. dr. Marija Pfeifer, Ph.D. med., szakorvos belgyógyász, endokrinológus, az SZD Szlovén Endokrinológusok Egyesületének elnöke: »A D-vitaminnak a vírusos légúti fertőzések előfordulásának csökkentésére gyakorolt ​​jótékony hatásairól egyre több adat miatt néhány nappal ezelőtt az infektológusok kezdeményezésére allítottuk össze az Ajánlásokat a D-vitamin pótlására .

Szlovéniában a tavalyi év végén nemzeti szinten létrehoztak egy szakértői csoportot a D-vitaminnal való ellátásra vonatkozó nemzeti iránymutatások elkészítéséhez, amelyet én vezetek. Tervezzük, hogy jövőre átfogó nemzeti irányelveket tudunk majd bemutatni.«

 

A jelenlegi helyzet arra kényszerítette a csoport néhány tagját, hogy egyesítsék erőiket és időközi ajánlásokat tegyenek enyhítés céljából. Azt mondják, hogy: “A szlovén lakosság késő ősszel és télen tapasztalható súlyos D-vitamin-hiányának rendkívül magas előfordulására vonatkozó adatok alapján javasoljuk a D3-vitamin pótlását megelőző célokra.”

 

Nyáron a szervezet D-vitamin iránti igényét már rövid mérsékelt napsugaraknak való kitettséggel érheti el, ősszel és télen pedig a táplálkozás jelenti a legfontosabb forrást. Sokan azonban felteszik maguknak a kérdést: milyen mennyiséget értelmes még emelett fogyasztani az étrend-kiegészítőkkel?

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

A napi szükséges D-vitamin mennyisége az életkorától és az állapotától függ. Ajánlások a kolekalciferol (D3) bizonyos időszakokban történő pótlására:

Egészséges felnőtteknél a D3-vitamin ajánlott mennyisége október elejétől március végéig napi 800 – 2000 IE. A veszélyeztetett csoportokban lévő krónikus betegek és idősek 70 éves kortól kezdve egész évben napi 1000 – 2000 IE adag ajánlott.

A terhes nőknek és szoptató anyukáknak azt is javasolják, hogy napi 1500 – 2000 IE D3-vitamint foygasszanak. Ha kétségei vannak, akkor az értékek hozzáadása előtt tesztelheti magát. 1 éves korig az ajánlott adag 400-1000 IE naponta, 1-18 éves korig pedig 600-1000 IE naponta.

Ha a vírusok már jelen vannak, akkor a D-vitamin bevitele növekedhet. Az ajánlott adag ebben az időszakban 14 000 IE 4 nap egymás után, ha korábban nem vett be elegendő D-vitamint, ezután pedig napi 2000 IE.

*IE – nemzetközi egység 1000IE = 25mcg holekalciferola

*NIJZ 2013; D-A-CH: New Reference Values for Vitamin D. Ann Nutr Metab 2012; 60: 241 – 246 után összegezve.

*Holick M et al. Evaluation, Treatment, and Prevention of Vitamin Deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline, J Clin Endocrinol Metab 2011; 96: 1911 – 1930

 

A napsugaraknak való kitettség során körülbelül 10 000 IU egység D-vitaminban (vagy több) részesülhetünk. Az orvosi szakértők egy 2012-es tanulmányban megerősítették, hogy a D-vitamin-hiánya során a vérben napi 5000 IU egység D-vitamin fogyasztásával 3 hónapon kereszttül, gyorsabban emelhetjük a vérben lévő D-vitamin szintjét kielégítőre.

Gondoskodjon az elegendő mennyiségű D3-vitaminról!

-20%

D3 vitamin por

étrend-kiegészítő

A D3 vitamin por biológiailag leghozzáférhetőbb formája

  • Erős formula 2000 IU (1000% NRV) D3 adagonként
  • Kiváló ízű D3 vitamin por a kellemes fogyasztás érdekében
  • Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez ¹
  • Segíti fenntartani az izmok normál működését ¹
  • Segíti fenntartani az egészséges csontokat és fogakat ¹
  • Hozzájárul a kalcium és a foszfor normál ¹ felszívódásához és felhasználásához ¹
  • Támogatja a normál sejtosztódást ¹
  • Cukor nélkül
150g | Elegendő 30 napra
Rendes ár: 3.820 Ft
3.060 Ft
és spóroljon 760 Ft
Delivery
Csak 18000Ft az INGYENES SZÁLLÍTÁSHOZ
Kosárban lévő termékek

Nincsenek termékek a kosárban.

Különleges ajánlat csak itt!

Adja hozzá a rendeléséhez és spóroljon!

-72%
FatBurn Tea*

Hozzájárul a zsíranyagcseréhez, eltávolítja a túlsúlyt és természetesen elnyomja az éhségérzetet

10.790 Ft 3.020 Ft
-63%
A Húgyúti Méregtelenítő*

2 az 1-ben méregtelenítő formula, amely segít megtisztítani a szervezetet és javítja a toxinok eltávolítását

11.900 Ft 4.400 Ft
-80%
DETOX TEA CSOMAG

Két tea tökéletes kombinációja

23.010 Ft 4.600 Ft