Promo icon

100%-os elégedettségi garancia

Promo icon

Expressz szállítás 2-3 munkanapon belül

Promo icon

Ingyenes szállítás 18.000 Ft felett!

Promo icon

14 napos visszaküldési jog

Promo icon

Ellenőrzött minőség

Promo icon

100%-os elégedettségi garancia

Promo icon

Expressz szállítás 2-3 munkanapon belül

Promo icon

Ingyenes szállítás 18.000 Ft felett!

Promo icon

14 napos visszaküldési jog

Promo icon

Ellenőrzött minőség

Természetes technikák a memória javítására

Mi is a memória?

A memória olyan mentális tevékenység, amellyel felidézzük azokat az információkat, amelyeket korábban már megtapasztaltunk vagy megtanultunk. Ez egy összetett rendszer, amely számos agyi folyamaton alapul, és életünk kulcsfontosságú része. Emberek sok mindent megtanulunk az életünk során. Megtanulunk beszélni, olvasni, írni, sétálni, biciklizni, autót vezetni, idegen nyelveket és még sok minden mást. Ez pedig azt mutatja, hogy életünk mennyire fontos része a memória, mivel valószínűleg egyikünk sem tudja elképzelni, hogy mindennap ugyanazokat az alapvető dolgokat kellene megtanulnunk.

Többféle memóriát ismerünk

Az első a szenzoros memória, vagyis a közvetlen, azonnali memória, amely csak a másodperc töredékéig tart. Az érzékszervi memóriában az érzékeink által érzékelt érzékszervi ingereket rögzítjük és tároljuk.

A második a rövid távú vagy munkamemória, amelyben az adatok mindaddig tárolódnak, amíg fontos egy feladat végrehajtása. A feladat elvégzése után ezeket az információkat elfelejtjük. Példa lehet egy olyan telefonszám megismétlése, amelyre csak arra az időre emlékezünk, amelyre szükségünk van. Átlagosan egyszerre hét egységre emlékszünk. Az életkor előrehaladtával rövid távú memóriánk rövidebbé válik, ami megnehezíti bizonyos feladatok elvégzését.

A harmadik típusú memória a hosszú távú memória. A rövid távú vagy munkamemóriából az információk ismétlés útján kerülnek át a hosszú távú memóriába. A hosszú távú memória három csoportra oszlik. Ezek az epizodikus, szemantikus és procedurális memória.

Az epizodikus memória a múltbeli események emléke, amelyek velünk történtek, és egy adott időhöz és helyhez kapcsolódnak. A szemantikus memória olyan adatok memóriája, amelyek nincsenek térhez és időhöz kötve. Ide tartozik a tények, tantárgyak, események általános ismerete, például a legtöbb iskolai ismeret. A procedurális memória viszont a megtanult készségek emléke, és bizonyos folyamatok végrehajtásának ismereteit tárolja, a kognitívtól a motoros készségekig. Ide tartozik pl. autóvezetés, síelés.

 

A memória tehát az információ tárolásának és megőrzésének képessége, a memória zavartalan működésének előfeltétele az információ hatékony feldolgozásának képessége és a figyelem képessége. Ez számos kognitív funkció működésének feltétele, ugyanakkor függ más kognitív folyamatok működésétől is. Az agy több területe felelős a memóriáért, amelyek közül a legfontosabb a hippokampusz, az amigdala és az agykéreg. A hippokampusz az agy szerkezete, amely a legfontosabb az információk feldolgozásában. Az amigdala egy mandula alakú terület, amely a hippokampusz mellett helyezkedik el, és felelős az érzelmek feldolgozásáért, és segít olyan emlékezeteket rögzíteni, amelyek kapcsolódnak az érzelmeinkhez. Az agykéreg az agy külső rétege, amely a hosszú távú memória nagy részét különböző területeken tárolja. A terület attól függ, hogy mi az új információ, hallottunk-e valamit, láttuk-e, hogy megoldunk-e egy problémát. Az agyban speciális területek vannak a beszéd, a látás és a hallás számára, ezért a memória is különböző területeken van tárolva.

Hogyan formálódik és tartható fenn a memória?

A memória formálódásának és megőrzésének folyamata három szakaszon megy keresztül.

Az első lépés az információ fogadása vagy kódolása. Amihez öszpontosított figyelemre van szükségünk, mert különben az információ elhalad mellettünk, és nem fogadjuk el.

A második szakasz a tárolás és a konszolidáció. Amikor információ érkezik az agyba, a hippokampusz jelet küld, hogy tárolja azt a hosszú távú memóriában. Ezeknek az információknak a tárolása könnyebb, ha erősebb érzelmi reakcióval társulnak.

A harmadik szakasz a visszahívás. Amikor az információkat vissza akarjuk hívni a hosszú távú memóriából, ugyanazok az idegi kapcsolatok aktiválódnak, mint az információk tárolásakor. Ha ezeket az információkat többször felhasználjuk, akkor a memóriából is könnyebben és gyorsabban idézzük fel.

-20%

OK!Memory

étrend-kiegészítő

JAVÍTSA A KONCENTRÁCIÓT ÉS A MEMÓRÍÁT!
  • A Cognivia™ klinikailag bizonyítottan 22%-kal javítja a memória minőségét ¹
  • Az aktív összetevők természetes keveréke a kognitív teljesítmény javítása  érdekében ¹
  • Segíti megőrizni az emlékezetet, amely az életkor előrehaladtával csökken ¹
  • Segít fenntartani az optimális koncentrációt és a memóriát munka közben ¹
  • Megakadályozza a fáradtságot és kimerültséget ⁴
  • Hatékony a fiatal és az idős lakosság számára egyaránt ¹
150g | Elegendő 15 napra
Rendes ár: 10.570 Ft
8.460 Ft
és spóroljon 2.110 Ft

Miért történik a felejtés?

Bizonyos esetekben a felejtés jó, és azt mondjuk, hogy a lényegtelen dolgok elfelejtése lehetővé teszi számunkra, hogy emlékezzünk a fontosakra. Képzelje el, hogy képes megjegyezni az összes lényegtelen információt, például minden telefonszámot, amelyet valaha beírt a telefonjába.

Az elfelejtés azonban problémákat is jelenthet. Ilyen problémák akkor jelentkeznek, amikor fáradtak, túlterheltek vagyunk vagy töprengünk. Megesik velünk, hogy elfelejtjük a születésnapok dátumát, nevekek, a diákok is gyakran elfelejtik a vizsgára tanult dolgokat.

A memória csökkenése összefügg az életkorral és más tényezőkkel, amelyek az agysejtek öregedését okozzák. Ezek elsősorban az agy rendellenességei, amelyek oxigénhiány, sugárzás, toxinok vagy a káros anyagok, például drogok, alkohol és hasonlók bevitele miatt következnek be.

Mindegyikünk tapasztalt már egyéni memóriazavarokat, de ha gyakrabban kezdenek megjelenni, ez cselekvésre búzdíthat minket. Felejtés esetén meg kell különböztetni a normál, az életkorral összefüggő és a betegségtől való feledékenységet.

Bebizonyították, hogy a figyelem problémái az életkor előrehaladtával is nőnek, csökken a reakció sebessége és a rövid távú memória kapacitása. Azonban a problémák hosszú távú memóriából történő visszahívásával is egyre nagyobbak a problémák.

A feledékenységről általában a demenciáról és az Alzheimer-kórról beszélünk. A betegség feledékenysége enyhíthető korai felismeréssel, gyógyszerekkel és természetes technikákkal.

A jó memória megőrzésének technikái és módjai

Gyakran felejti el a dolgokat, gondjai vannak a memóriából való felidézéssel, nehezen tudja fenntartani a koncentrációt? Készítettünk néhány természetes technikát az Ön számára, amelyek javíthatják a memóriát, és így megkönnyíthetik mind a mindennapi életet, valamint a munkahelyi vagy tanulási hatékonyságot.

1. Memória tréning

A különféle memória- és figyelemgyakorló tréninggel hatékonyan fenntartjuk a mentális rugalmasságot, és könnyebben visszahívjuk az információkat a memóriánkból. Példák a tréningre: közmondások vagy népi bölcsesség kiegészítése, keresztrejtvények megoldása, egy adott szóhoz kapcsolódó szavak felsorolása, hiányzó betűk begépelése stb.

2. Rendszeres testmozgás

A fizikai aktivitás növeli az agy oxigénellátását és csökkenti az emlékezetkieséshez vezető betegségek, például a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A nagyobb motorikus képességeket igénylő gyakorlatok segíthetnek nekünk a legjobban, és elegendő lesz egy séta vagy futás a természetben.

3. Alvás

Az elegendő alvás kulcsfontosságú a tanuláshoz és a jó memória fenntartásához. Alváskor kreativitásunk és koncentrációnk is növekszik, ami nagyon fontos az információk memóriánkban történő tárolásához. Célszerű ragaszkodni az alvási tervhez, ahol felkelünk és lefekszünk minden nap ugyanabban az időben, hétvégén és munkanapon is.

4. Kiegyensúlyozott étrend

A jó emlékezethez az egészséges és kiegyensúlyozott étrend is szükséges. Mindenekelőtt fontos a megfelelő glükózellátás, ami döntő fontosságú az agy vérkeringése szempontjából. Javasolt olyan ételeket fogyasztani, amelyekben sok omega-3 telítetlen zsírsav, C-, A-, E- és D-vitamin, valamint ásványi anyagok és rostok találhatók. Azok az ételek, mint hal, hagyma, sötét zöldségek és bogyók, megfelelőek. Célszerű kerülni a túlzott táplálékfelvételt, magas finomított cukortartalommal, valamint csökkenteni az alkoholfogyasztást.

 

5. Tanulási stratégiák

Az információk feldolgozását az egyén jellemzőihez és képességeihez kell igazítani. A tanulás során különféle stratégiákat alkalmazhatunk, amelyek segíthetnek a jobb memóriában.

  • Jó figyelem. Fontos, hogy csak azokra az információkra koncentráljunk, amelyekre emlékezni akarunk, és ne tegyünk több dolgot egyszerre. Jobb csendben, zavaró tényezők nélkül tanulni.
  • Különböző érzékek integrációja. Az információk társíthatók színekhez, illatokhoz, ízekhez, és így könnyebb megjegyezni az információkat.
  • A megfelelő tanulási stílus kiválasztása. Új információk tárolásakor jó tudni, hogy melyik típusú tanulás felel meg nekünk a legjobban. Akár a vizuális, akár a hallási típusról van szó. Könnyebb emlékezni az információkra, ha látjuk vagy elolvassuk őket, vagy könnyebben hallunk valamit.
  • Az információk összekapcsolása a már ismert dolgokkal. Könnyebb lesz valamire emlékeznünk, ha összekapcsoljuk azokkal a dolgokkal, amelyek már a memóriánkban vannak.
  • Információ rendszerezése. Segíthetünk magunkon, ha információkat írunk fel jegyzetekbe, emlékeztetőkbe stb.
  • Aszociáciálás rímekhez vagy viccekhez. Az új információk viccekkel való aszociálása vagy mondókák létrehozása segíthet abban, hogy könnyebben tároljuk az emlékezetünkben az információt.
  • A tanultak megismétlése. Minél többször ismételjük meg a megtanult dolgot, annál könnyebben és gyorsabban fogunk felidézni legközelebb.

 

6. Étrend-kiegészítők használata

A memória javítható olyan étrend-kiegészítők segítségével is, mint a B-, C- és E-vitamin, folsav stb.

Az OK!Memory ital újdonság a magyar piacon, amely klinikailag bizonyítottan javítja a munkamemóriát, a memória minőségét és a hosszú távú memóriát a termék használatát követő 1 órán belül. Emellett javítja a memória minőségét és a kognitív képességeinket a termék használata közben. Segíti fenntartani a mentális jólétet, mivel fenntartja a koncentrációt, az emlékezetet és a figyelmet.

Az OK!Memory Cognivio-t tartalmaz, amely klinikailag bizonyítottan javítja a kognitív funkciókat és a munkamemóriát. Növényi kognitív fokozó, mivel a spanyol zsálya illóolajának és leveleinek keveréke. Különösen azok számára fejlesztették, akik természetes módon szeretnék javítani a koncentrációt és a memóriát a gyógynövények segítségével. Nagy mennyiségű B-vitamint tartalmaz (B1, B2, B6, B12, folsav), amelyek hozzájárulnak a normál idegi működéshez. Ugyanakkor C-vitamint adnak a sejtek védelméhez és az idegrendszer normál működéséhez.

Ha gyakran elfelejti a dolgokat, azt tanácsoljuk, hogy a fenti technikák közül legalább egyet vezessen be mindennapjaiba, és figyelje meg, hogyan fog javulni a memóriája. Így senki sem fogja tudni azt mondani, hogy olyan a memóriája, mint az aranyhalnak.

Delivery
Csak 18000Ft az INGYENES SZÁLLÍTÁSHOZ
Kosárban lévő termékek

Nincsenek termékek a kosárban.

Különleges ajánlat csak itt!

Adja hozzá a rendeléséhez és spóroljon!

-72%
FatBurn Tea*

Hozzájárul a zsíranyagcseréhez, eltávolítja a túlsúlyt és természetesen elnyomja az éhségérzetet

10.790 Ft 3.020 Ft
-63%
A Húgyúti Méregtelenítő*

2 az 1-ben méregtelenítő formula, amely segít megtisztítani a szervezetet és javítja a toxinok eltávolítását

11.900 Ft 4.400 Ft
-90%
DETOX TEA CSOMAG

Két tea tökéletes kombinációja

23.010 Ft 2.300 Ft